מעמד האישה בארץ עדיין לוקה בחסר, גם בראשית 2025. הדבר בולט במיוחד בכל הנוגע לגירושין, לכן ישנה חשיבות גדולה לזכויות האישה בגירושין. הצטרפו אלינו, עורכי הדין מטעם מתגרשים חכם, ונראה יחד מה אישה שמתגרשת זכאית לקבל ומה היא יכולה לדרוש.
הליך הגירושין ומשמעותו
מתגרשים חכם: "מדובר באחד האירועים המשמעותיים והטעונים ביותר בחייו של אדם, המלווה בקשיים רגשיים, כלכליים ומשפחתיים"
גירושין הם תהליך משפטי ורגשי מורכב שבו בני זוג נשואים מחליטים לסיים את קשר הנישואין ביניהם. בתהליך הגירושין יש להסדיר סוגיות רבות כמו חלוקת רכוש, משמורת על ילדים, מזונות ועוד. לכן חשוב מאוד שכל אחד מהצדדים, ובפרט האישה שלרוב פגיעה יותר, יכיר את מלוא זכויותיו וידאג למצות אותן במסגרת ההליך.
מורכבות הגירושין נובעת, בין היתר, מהצורך להתמודד עם פירוק התא המשפחתי תוך שמירה על טובת כל המעורבים, ובראשם הילדים. יש לאזן בין האינטרסים והרצונות של שני בני הזוג, שלעיתים מנוגדים, ולנסות להגיע להסכמות שיאפשרו להם לפתוח בדרך חדשה. כמו כן, גירושין עלולים להיות הליך ארוך שנמשך שנים, הכרוך בהוצאות כספיות ניכרות, במאבקים משפטיים ובפגיעה נפשית. על מנת לצמצם נזקים אלו, מומלץ לעשות זאת תוך היוועצות בעורכי דין מנוסים בדיני משפחה וגירושין. היכנסו אל פורטל מתגרשים חכם וקראו עוד בנושא.
ההבדלים בין גירושין בהסכמה לגירושין באמצעות בית משפט
ישנם שני מסלולים עיקריים לגירושין – גירושין בהסכמה וגירושין באמצעות בית המשפט. גירושין בהסכמה מתרחשים כאשר בני הזוג מצליחים להגיע לעמק השווה ולגבש הסכם גירושין מוסכם הכולל התייחסות לכל הסוגיות הרלוונטיות. הסכם כזה מאפשר לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש ולסיים את הקשר בצורה מכבדת ומוסכמת. לעומת זאת, גירושין באמצעות בית משפט מתנהלים כאשר יש מחלוקות וקונפליקטים בין בני הזוג שאינם מצליחים להסכים ביניהם. במקרה כזה, בית המשפט לענייני משפחה יכריע בסוגיות השנויות במחלוקת לאחר שמיעת הצדדים והראיות.
על אף היתרונות הברורים של גירושין בהסכמה, במקרים רבים אין מנוס מניהול ההליך המשפטי. גם אם מדובר בהליך ארוך ומתיש יותר, הוא מאפשר לכל צד להשמיע את טענותיו ולזכות בהגנה על האינטרסים החשובים לו. חשוב לציין כי גם כשמדובר בגירושין עם התדיינות משפטית, עדיין קיימת אפשרות להגיע להסכמות חלקיות או מלאות לאורך הדרך, וכך לייעל ולקצר את התהליך.
תפקידו של עורך דין גירושין במיצוי זכויות
בין אם מדובר בגירושין בהסכמה ובין אם בהליך משפטי מלא, ייצוג על ידי עורך דין גירושין הוא הכרחי לשם מיצוי מלוא הזכויות. עורך הדין ילווה את מרשו לכל אורך הדרך, יסביר לו על זכויותיו וחובותיו, ייעץ לו כיצד לנהל את ההליך בצורה אסטרטגית, ייצג אותו במשא ומתן מול הצד השני וינסח עבורו את כל המסמכים המשפטיים.
עבור נשים בהליכי גירושין חשוב במיוחד לקבל ליווי וייעוץ משפטי מקצועי. לעיתים נשים חוששות להתעמת עם בן הזוג ומוותרות על זכויות מהותיות מתוך רצון לסיים את ההליך במהירות. עורך דין ידאג שהאישה תהיה מודעת לזכויותיה ולא תסכים להתפשר עליהן, תוך מתן כלים להתמודד עם קשיים והתנגדויות. אם אתן מזהות את עצמכן בין המילים הללו, פנו אלינו ממש עכשיו באתר מתגרשים חכם. אנחנו מבטיחים להיות רגישים למצבכן ולעזור לכן להשיג את מה שמגיע לכן על פי חוק.
זכויות האישה בגירושין
זכויות על הילדים – משמורת, מזונות והסדרי ראייה
אחד הנושאים המרכזיים והרגישים ביותר בהליכי גירושין הוא גורל הילדים המשותפים. זכויות האישה בגירושין משמעותיות ביותר בהקשר זה, הן מתוקף היותה ההורה העיקרי המטפל בילדים במרבית המקרים, והן מתוקף עקרון "טובת הילד" המנחה את בית המשפט. ככלל, ברירת המחדל היא שהאם תקבל משמורת פיזית על הילדים עד גיל 6, אלא אם כן קיימות נסיבות חריגות. מגיל 6 עד 18 המשמורת תיקבע לפי טובת הילדים תוך בחינת יכולות ההורים והתאמתם בשאיפה למשמורת משותפת.
נוסף למשמורת, לאם קיימת זכות לקבל מזונות עבור הילדים מהאב, שנועדו לממן את צרכיהם השוטפים כמו מדור, מזון, לבוש, חינוך, בריאות ועוד. גובה המזונות נקבע בהתאם ליכולותיו הכלכליות של האב ולצרכים המיוחדים של כל ילד. כחלק מזכויות האישה בגירושין, האם רשאית לתבוע מזונות זמניים כבר עם פתיחת תיק הגירושין, וכן להגיש בקשה לצו עיכוב יציאה מהארץ נגד האב עד להסדרת נושא המזונות.
זכות נוספת של האם היא לדרוש קביעת הסדרי ראייה ותקשורת סבירים עם האב לאחר הגירושין. על הסדרים אלו להתחשב בצרכי הילדים, בגילם ובקשר שלהם עם כל הורה, ולאזן עם זכותם לשני הורים משמעותיים בחייהם. כמו כן, במידת הצורך קיימת אפשרות לדרוש פיקוח על הסדרי הראייה אם האב מהווה סיכון כלשהו.
זכויות פיננסיות – חלוקת רכוש, פנסיה, כתובה ומזונות אישה
לצד הזכויות הנוגעות לילדים, זכויות האישה בגירושין נוגעות גם לרכוש ולממון. ככלל, הרכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין יחולק באופן שווה בין בני הזוג, בהתאם לחוק יחסי ממון או להסכם ממון ככל שקיים. זה כולל למשל את בית המגורים, הרכבים, חשבונות הבנק, נכסי הנדל"ן, העסקים ועוד. במידת הצורך בית המשפט יכול להורות על איזון משאבים לא שוויוני בנסיבות מסוימות כמו אלימות במשפחה.
גם זכויות סוציאליות כמו חסכונות פנסיוניים וקופות גמל נחשבות חלק מהרכוש המשותף וניתנות לחלוקה. אישה שהקריבה את הקריירה שלה לטובת המשפחה זכאית למחצית מזכויות הפנסיה שהבעל צבר במהלך חיי הנישואין. כך היא יכולה להבטיח את עתידה הכלכלי ולממש זכויות שהיא ויתרה עליהן במהלך חיי הנישואין.
הידעתם?
מעבר לרכוש המשותף, זכויות האישה בגירושין נוגעות גם לעניינים פיננסיים נוספים הייחודיים לאישה. ראשית, אישה יהודייה זכאית לתשלום הכתובה עם מתן הגט, שהיא סכום כסף שהבעל התחייב לשלם בחוזה הנישואין. שנית, במקרים מתאימים ובהיעדר הכנסה מספקת, אישה זכאית למזונות מהבעל גם לאחר הגירושין למשך תקופה מסוימת. הזכויות הללו חלות רק על נשים באופן בלעדי מתוך מעמדן החברתי־כלכלי הנמוך בארץ.
לסיכום
זכויות האישה בגירושין רבות ומגוונות וחובקות את כל תחומי החיים – החל מהזכויות משמורת הילדים, דרך הזכויות על הרכוש המשותף, ועד לזכויות אישיות. הזכויות הייחודיות הללו לנשים מבקשות לצמצם את הפער הכלכלי בין גברים לשנים, שכן נשים מתפרנסות פחות. על כל אישה העומדת בפני הליך כזה להכיר את מכלול זכויותיה, לדעת לעמוד עליהן, לקבל ליווי מקצועי הולם ובכך להבטיח את עתידה ועתיד ילדיה.