מרכז הזכויות והתנאים לכל אזרח

זוגות נשואים שכבר לא מעוניינים לחיות יחד ורוצים להפריד כוחות צריכים להתגרש, אבל לפעמים הגבר מסרב לכך ונוצר מצב של סרבנות גט, הפוגע בעיקר בנשים שנקלעו למצב הזה. חשוב שתכירו את הזכוית שלכן בנושא כדי לפנות לגורמים הרלוונטיים למיצוי שלהן, ולקבל את כל מה שאתן צריכות כדי לפתוח פרק חדש בחייכן.

הסיבות לסרבנות גט

סרבנות גט היא תופעה מורכבת ורגישה בחברה הישראלית, העלולה לגרום סבל רב לנשים רבות. הסיבות לסרבנות גט יכולות להיות מגוונות, ממניעים כלכליים כמו סחיטה וניסיון להשיג הטבות בהליך הגירושין, דרך רצון לשלוט או לנקום באישה, ועד למניעים אידאולוגיים ודתיים של הסרבן. לפעמים הסרבנות נובעת מקשיים נפשיים של הגבר ומחוסר רצון להתמודד עם השינוי והפרידה.

היקף התופעה בישראל

על פי נתונים של הרבנות הראשית, מדי שנה יש בישראל מאות נשים מסורבות גט שלא מצליחות להשתחרר מהנישואים. מדובר בתופעה הפוגעת קשות בזכויותיהן ובחירותן של נשים אלו, שנותרות "עגונות" ללא יכולת להמשיך הלאה בחייהן. היקף התופעה המדויק אינו ידוע, שכן רבות מהנשים המסורבות לא פונות לערכאות רשמיות מתוך בושה או ייאוש. עם זאת, מדובר במאות רבות של מקרים מדי שנה, כאשר הנתונים הרשמיים מצביעים על כ-200 מקרים בשנה, אך סביר להניח שהמספר האמיתי גבוה יותר.

 

סרבנות גט

 

סנקציות והליכים משפטיים כנגד סרבנות גט והסרבנים

באופן כללי אפשר לנקוט שני סוגים של סנקציות והליכים משפטיים נגד מי שמסרב לתת לאישה גט:

פתרונות נוספים לבעיית סרבנות הגט

יש עוד כמה פתרונות שאפשר לפנות אליהם במקרה של סרבנות גט:

דוגמאות לפסיקה תקדימית בנושא

בשנים האחרונות ניתנו על ידי בתי המשפט ובתי הדין הרבניים בישראל מספר פסקי דין תקדימיים בתחום סרבנות הגט. בשנת 2016 חייב בית המשפט המחוזי בירושלים סרבן גט לפצות את אשתו בכ-700,000 ש"ח על סבלה הממושך וגזל חירותה. בשנת 2018, בפסק דין תקדימי, קבע בית הדין הרבני כי במקרים חריגים ניתן יהיה לבטל את הנישואין של מסורבת גט גם ללא הסכמת הבעל. פסיקות אלו מבטאות את החומרה שמייחסת מערכת המשפט בישראל לתופעת סרבנות הגט ואת הצורך במתן מענה משפטי והלכתי למצוקתן של נשים עגונות בישראל.

לסיכום

סרבנות גט היא בעיה חברתית ומשפטית קשה המצריכה התמודדות רב מערכתית. בשנים האחרונות הורחבו הסמכויות והכלים העומדים לרשות בתי הדין הרבניים ובתי המשפט בישראל כדי להתמודד עם תופעה כואבת זו. הסנקציות האזרחיות והפליליות כנגד סרבנים, לצד פתרונות הלכתיים חריגים כמו התרת נישואין נוספת, נועדו להגן על זכויותיהן של נשים ולשים סוף למצבי עגינות ממושכים. עם זאת, נדרשת עדיין עבודה רבה כדי למגר את התופעה של סרבנות גט, ולהביא לשחרורן של מאות הנשים המסורבות בישראל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות